Waag organiseert de landelijke hackathon de groene stad. De grote vraag: hoe kunnen we steden vergroenen en inzetten als belangrijke schakel in klimaatadaptatie. Ter voorbereiding ging het videoteam van Waag het land in om met pioniers, experts en andere betrokkenen te praten over de groene stad. In gesprek met vijf stadsmakers voor een groene stad.
Vera de Jong, Urban Connectors: ‘Burgers zitten vol met goede ideeën.’
Vera de Jong, werkzaam voor Urban Connectors, ziet twee taken voor de overheid in de klimaatcrisis: het beschermen van de kwetsbare in deze crisis, en nauwe samenwerking met bestaand burgerinitiatieven rondom duurzaamheid. ‘Burgers zitten vol met goede ideeën.’ Bekijk het gesprek met Vera de Jong hieronder.
Tinka Chabot, S-Kwadraat: ‘Steden met ruimte voor groen en echte variatie aan planten.’
TInka Chabot werd vorig jaar uitgeroepen tot meest duurzame hovenier van Nederland. Ze hoopt dat kennis en expertise rondom groen en duurzaamheid beter wordt ingezet in de vergroening van steden. Experts en de overheid kunnen nog beter samenwerken, stelt ze.
Ton de Nijs, RIVM: ‘Economie en ecologie worden teveel als tegenstelling gezien.’
Ton de Nijs is projectleider natuurlijke kapitaal bij het RIVM, een van de deelnemers van de hackathon. In zijn functie kijke hij hoe de waarde van groen beter in beeld te brengen is. ‘Economie en ecologie worden teveel als tegenstelling gezien, terwijl ze zo afhankelijk zijn van elkaar’, betoogt de Nijs. Bekijk de hele video hieronder.
Max Beijneveld, Gemeente Amsterdam: ‘Mensen hebben groen nodig om een gelukkig leven te leiden.’
Max Beijneveld is duurzaamheidsadviseur voor de gemeente Amsterdam. Beijneveld legt uit dat er een grote duurzaamheidsopgave is voor de gemeente Amsterdam. ‘Uiteindelijk is participatie en samenwerking met de mensen uit de stad essentieel in oplossen van deze problemen.’ Bekijk het hele interview met Max Beijneveld hieronder.
Menno Houtstra, Kaskantine: ‘Wij hebben vorig jaar 100.000 euro aan lokaal geoogste maaltijden met de buurt gedeeld.’
Menno Houtstra beheert de Kaskantine. Ooit begonnen als kleine stadsboerderij, inmiddels uitgegroeid tot een cooperatie met 10 leden, die op gemeentelijke grond opereert. Dat is veel overleg met de gemeente en je waarde aantonen aan betrokken ambtenaren. ‘Wij hebben vorig jaar 100.000 euro aan lokaal geoogste maaltijden met de buurt gedeeld.’ Bekijk hieronder de video.
Deze videoserie kwam tot stand met hulp van fotograaf en videomaker Jimena Gauna.
Hackathon De Groene Stad wordt geproduceerd door Waag in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de City Deal Klimaatadaptatie, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, DuurzaamDoor en IVN.